Svenska ekonomer ifrågasätter ”fakta” kring TTIP

Den akademiska kritiken mot TTIP fortsätter att växa. För några dagar sedan var två miljöforskare ute och varnade för hur avtalet riskerar att underminera miljölagstiftning.  Nu får de sällskap av diverse svenska ekonomer.

Erik Lakomaa, Dr i ekonomisk historia, ifrågasätter i en artikel i Upsala Nya Tidning om TTIP ens kan kallas ett frihandelsavtal, med tanke på att avtalet handlar om betydligt mer än att avskaffa tullar. Lakomaa framhåller Investor-State Dispute Settlemets (ISDS) samt ett potentiellt kapitel om immaterialrätt, och drar paralleller till ACTA-avtalet (som stoppades av EU-parlamentet).

Samtidigt har flera socialdemokratiska nationalekonomer gått till angrepp mot Folkpartiet och Erik Schellers serie av debattartiklar om TTIP som publicerats i en mängd tidningar landet runt. Grunden i Schellers artiklar är att bryta ner uppgifter från en studie av Bertlelsmann Stiftung om hur många jobb TTIP kommer att skapa i Sverige till kommunal och regional nivå. Nyligen publicerade Scheller tillsammans med Anders Manell en liknande debattartikel i Upsala Nya Tidning där man brutit ner siffrorna till Uppsala län (700 nya jobb). Detta kallar de socialdemokratiska nationalekonomerna nu rakt av för oseriöst.

I sin debattartikel menar man i stället att den vetenskapliga metoden för att räkna ut dessa jobbskapande effekter har dåligt stöd i den moderna forskningen och att TTIP rimligen snarare kommer att leda till att jobb skapas på en plats och försvinner från en annan. Det är, enligt de socialdemokratiska ekonomerna, ”…naivt att tro att alla Sveriges kommuner kommer se fler arbetstillfällen till följd av frihandelsavtalet”.

Kanske kan den akademiska kritiken påverka de svenska facken, som efter hård uppvaktning från näringslivet nu verkar tycka att TTIP är finfina grejer som kommer att ”gynna Sverige”.

Det är inte första gången som de siffror som nu cirkulerar om vilka jobbskapande effekter TTIP skall ge kritiseras. Handelskommissionär Karel de Gucht hade det riktigt svettigt i det tyska programmet Monitor i torsdags när han skulle förklara hur TTIP ska kunna ge det stora antal jobb och procentuella ekonomiska tillväxt som kommissionen hävdar i sin externa kommunikation. Mer om det i morgon.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*