Idag har över 150 olika organisationer från civilsamhället lanserat en stor kampanj mot alla former av investeringsskyddsmekanismer. Det är via dessa kontroversiella mekanismer privata företag stämt stater som lagstiftat för att skydda klimat, miljö och folkhälsan.
”Det är människors rättigheter som behöver stärkas – inte företagens”. Ja, så låter det när miljöorganisationer, medborgarrättsgrupper och fackföreningar idag gör gemensam sak och kräver ett stopp för alla former av investeringsskydd (populärt ISDS). Grupperna vänder sig både mot befintliga avtal men även de långtgående planer som EU har på att både upprätta en global investeringsdomstol samt förhandla in investeringsskydd i flera aktuella investeringsavtal. Organisationerna kallar systemet för orättvist och direkt farligt.
Förutom ett nej till befintliga och framtida investeringsskyddsmekanismer vill uppropet även se bindande regler för företag att respektera mänskliga rättigheter. Företagen måste hållas ansvariga och ett förverkligande av det avtal (binding treaty) som nu diskuteras i FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter är ett viktigt första steg, enligt organisationerna.
Bland kampanjens initiativtagare märks Europas största miljöorganisation EEB, fackorganisationen för stats- och kommunalanställda PSI (vars medlemmar representerar över 20 miljoner arbetstagare), Greenpeace samt rättighetsorganisationen ActionAid. Även flera svenska organisationer har skrivit under uppropet, däribland Skiftet, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna.
Kampanjen kommer lägligt, då framtiden för systemet snart kommer att avgöras. I februari kommer EU-parlamentet besluta om att godkänna ett investeringsavtal med Singapore, som innehåller nämnda möjlighet för företag att stämma stater utanför nationella domstolar. EU har även gått vidare med sitt förslag om en permanent investeringsdomstol på EU-nivå (MIC), samtidigt som ett avgörande från EU-domstolen kring dess laglighet (i CETA-avtalet) väntas inom kort.
Efter några ganska slumrande månader händer det nu mycket på handelsområdet, så kika in på bloggen för fler inlägg och rapporter under veckan.
Lämna ett svar