Nobelpristagare och Österrikes förbundskansler överens – ISDS måste bort

Kritiken mot den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS har varit massiv den senaste veckan. Tvistlösningsmekanismen, som planeras i TTIP-avtalet, kritiseras för att kunna användas för att underminera demokratiskt beslutsfattande samt innebära en maktöverföring från folkvalda regeringen till näringslivet. Nu sällar sig allt tyngre och tyngre aktörer till kritikerskaran.

I ett brev till ledare i den amerikanska kongressen menar bl.a. nobelpristagaren i ekonomi och tidigare chefsekonomen för Världsbanken, Joseph E. Stiglitz, att ISDS hotar att underminera demokratiska normer och kringgå likhetsprincipen (alla är lika inför lagen) när utländska investerare ges exklusiv tillgång till ett parallellt rättssystem. Stiglitz, som skrivit under brevet tillsammans med juridikprofessorerna Judith Resnik och Laurence H. Tribe samt de tidigare domarna Cruz Reynoso och H. Lee Sarokin, poängterar att förespråkarna av ISDS misslyckats med att förklara varför det behövs och varför det nationella domstolssystemet inte räcker till. Därav uppmanar de kongressen att exkludera ISDS från framtida handelsavtal.

Men kritiken kommer inte bara från forskare och sakkunniga. Österrikes förbundskansler (ung. svensk statsminister), socialdemokraten Werner Faymann, menar i en intervju med Tyskland största dagstidning Süddeutsche Zeitung att ISDS är farligt och kan underminera rättsstaten. Därför vill Faymann plocka bort ISDS-mekanismen inte bara från TTIP-avtalet utan också från CETA-avtalet (med Kanada). ”Det handlar om ett långsiktigt beslut. Dessa avtal kommer också att påverka livet för våra barn och barnbarn”, säger Faymann.

Hittills har EU-kommissionen inte gett några signaler på att lyfta ut ISDS ur avtalet. De allmänna förslag om att förändra systemet som lagts fram av kommissionen förväntas återkomma i konkret form i sommar. När förslagen presenterades för ministerrådet i torsdags var reaktionerna enligt medierapporter blandade – flera medlemsländer ska ha varit kritiska till att förslagen fortfarande är för otydliga och att många farhågor med ISDS kvarstår.

PS; I morgon återkommer vi med en analys kring vad Sveriges rödgröna regering driver i fråga om ISDS och TTIP. Missa inte det!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*