Monsanto bland de flitigaste lobbyisterna kring TTIP

För några dagar sedan publicerade Corporate Europe Observaroty (CEO), en organisation som bevakar lobbyismen inom EU, en översikt över vilka intressen som EU-kommissionen träffat inför förhandlingarna om TTIP. Av de 560 möten som EU-kommissionen höll med intressenter inför förhandlingarna var 520 (92 %) med aktörer från näringslivet. Flitigast av alla var jordbruksindustrin (agri-business på engelska), som haft fler möten med EU-kommissionen än kemi-. finans-. bil- och läkemedelsindustrin tillsammans.

Termen agri-business har inte riktigt någon svensk motsvarighet, men vad det handlar om i det här fallet är företag som är aktiva inom matindustrin, bekämpningsmedel, grödor (GMO), livsmedelsberedning (food processing), m.m. Hit räknas urmysiga företag som Dupont, Syngenta, DOW och Monsanto, ett av de mest kritiserade företagen i världen. Ofta agerar man via paraplyorganisationer, exempelvis Croplife America.

Corporate Europe Observatory har även skärskådat vad jordbruksindustrin eftersträvar i förhandlingarna, och menar att industrin verkar se TTIP som ett perfekt redskap i syfte att motverka existerande och framtida lagstiftning på matområdet som syftar till att skydda konsumenter, miljön och djuren. Vi kommer att gå igenom hela CEO:s analys mer utförligt nästa vecka, men för den som inte kan hålla sig finns den här (på engelska).

Kika förbi i morgon igen då det blir fler nyheter om de pågående TTIP-protesterna i Storbritannien samt om ett gemensamt utspel från de europeiska och amerikanska facken (som blir allt mer kritiska mot TTIP). På återseende.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*