Massarresteringar vid protester mot TTIP

En fredlig demonstration mot TTIP i Bryssel har bemötts av vattenkanoner och massarresteringar av den belgiska polisen. Uppemot 500 demonstranter hade samlats utanför European Business Summit för att protestera mot det handelsavtal som nu förhandlas mellan EU och USA, TTIP. Representanter från det belgiska gröna partiet, Ecolo, samt medarbetare från den gröna partigruppen i EU-parlamentet, fanns på plats för att visa sitt missnöje med de hemliga förhandlingarna och den bristande insynen. De möttes av kravallpolis och vattenkanoner.

Demonstrationen anordnades av gruppen D19-20, och hölls alltså utanför European Business Summit, ett möte endast för inbjudna där några av Europas mest inflytelserika industri – och lobbyorganisationer deltar. Fokus för mötet var bland annat TTIP, och hur industrin skall arbeta gemensamt för att få igenom sina krav under förhandlingarna.

Syftet med demonstrationen var att blockera mötet. Enligt uppgift har åtminstone 250 av demonstranterna gripits. Detta sker alltså enbart timmar innan den avslutande debatten mellan kandidaterna till posten som EU-kommissionens ordförande.

Läs mer; RTL (franskspråkig media), TTIP2014

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*