Efter vissa tveksamheter och reservationer fick Cecilia Malmström igår stöd av handelsutskottet (INTA) till posten som ny handelskommissionär, en post där hon kommer att bli ansvarig för såväl TTIP som CETA. Majoriteten som röstade för Malmström säkerställdes av att den socialdemokratiska gruppen, efter vissa betänkligheter, bestämde sig för att stödja Malmström.
Utfrågningen, som vi liverapporterade, gick överlag ”hyfsat” för Malmström. Hon är erkänt kunnig och har lång erfarenhet från olika områden och arbetsuppgifter inom EU, och gjorde verkligen inte bort sig. Samtidigt kunde hon inte bringa någon större klarhet i turerna kring hennes besked om den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS, pratade vitt och brett om ökad öppenhet kring förhandlingarna med gav få konkreta besked kring hur detta skulle ske. Hon vidhöll även sin företrädare Karel de Guchts utfästelser om att TTIP inte skall sänka europeiska nivåer på exempelvis konsumentskydd, utan att för den skull konkretisera hur detta praktiskt skall kunna kombineras med de stora ekonomiska vinster Kommissionen förväntar sig. Kort sagt inga raka besked, vilket exempelvis lär bekymra naturskyddsföreningen.
Den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet var uppenbart inte nöjda med Malmströms oklara besked, och begär nu bekräftelse från Kommissionens ordförande Juncker om vad som egentligen gäller kring ISDS. Den gröna gruppen i EU-parlamentet (Greens/EFA) var inte heller nöjda med Malmströms prestation, och talespersonen Yannick Jadot menar att Malmström tycks ha tagit efter sin kritiserade företrädare Karel de Guchts linje. Fler röster kring Malmströms utfrågning kom bl.a. från svenska LO, som hoppas att Malmström tar åt sig av kritiken kring ISDS, samt från tidigare EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter (PP), som sågade Malmströms insats.
I stället för tydliga besked om att ISDS inte hör hemma i EU:s handelsavtal slirade Malmström ordentligt på frågan och menade att det är försent att göra någonting åt ISDS i CETA och för tidigt att säga något om det i TTIP. Det är, minst sagt, ett halvdant besked.
Lämna ett svar