CETA-avtalets framtid är långt ifrån säker. Den franska konstitutionsdomstolen (motsvarande Högsta Domstolen) har meddelat att de skjuter upp sitt beslut om huruvida CETA är förenligt med fransk lag, vilket ökar spekulationerna om att domstolen kan fälla avtalet.
CETA har länge varit en hett debatterad fråga i Frankrike, där såväl lantbrukare som miljörörelsen högljutt kritiserat avtalet. Att kritiken tagit snurr märktes också under EU-parlamentets omröstning i februari, då endast 16 av 74 franska EU-parlamentariker röstade för avtalet.
Att CETA kan strida mot nationell och/eller EU-rätt är en återkommande argumentationslinje från kritiker till avtalet, vilket vållat visst huvudbry för EU-kommissionen. Efter att EU-parlamentet förkastat ett förslag om att skicka CETA till EU-domstolen skickade en grupp franska parlamentariker en förfrågan till den franska konstitutionsdomstolen, som nu alltså meddelat att de avser att gå vidare med frågan och göra en grundlig analys. Detta betyder att domstolen inte direkt kunnat avfärda att avtalet bryter mot fransk lag. Enligt advokaten Dominique Rousseau strider CETA mot den franska konstitutionen på flera punkter, bl.a. då utländska investerare genom avtalets investeringsskydd och etablerandet av ett parallellt rättssystem ges större rättigheter än inhemska investerare, något som strider mot likabehandlingsprincipen och även kan underminera den franska rättsordningen. En detaljerad redogörelse för argumentationen finns här (på franska).
Ett flertal organisationer från civilsamhället har nu uppmanat den franske presidenten Francois Hollande att stoppa avtalet från att antas provisoriskt i väntan på beskedet från den franska domstolen.
Vi kan konstatera att CETA, trots klartecknet från EU-parlamentet, har en lång väg att vandra innan det är klappat och klar.
Lämna ett svar