Fossilindustrin älskar ISDS i ny reklamfilm

Igår skrev vi om hur allt fler forskare varnar för hur investeringsskyddet i handelsavtal kan hota klimatarbetet. Fossilindustrin vill dock inte ge upp möjligheten att stämma stater som skyddar klimatet. Nyligen rullade en reklam i amerikanska tv-kanalen Fox News som uppmanar president Trump att stå upp för ISDS och därigenom försvara den amerikanska dominansen på energiområdet.

Reklamen finansierades av tankesmedjan ”American Council for Capital Formation” (ACCF), en organisation som bl.a. lobbat för lägre kapitalskatter och ökad export av fossila bränslen. Bland tankesmedjans rådgivare återfinns ett flertal republikaner samt riskkapitalister och företrädare för advokatbyråer som hanterat ISDS-fall.  AFCC kritiserar i reklamen planerna på att ta bort tvistlösningsmekanismen ISDS från NAFTA-avtalet (handelsavtal mellan USA, Kanada och Mexico). Budskapet ackompanjeras av lågmäld musik och oljeriggar i motljus.

Fossilindustrin verkar onekligen gilla möjligheten att stämma stater som lagstiftar till skydd för klimatet. Kanske ytterligare en bra anledning att exkludera den möjligheten ur både existerande och framtida handelsavtal.

Se reklamen nedan eller här.

3 kommentarer

  1. Yo, kan du peta in en faktiskt länk till YouTube-videon utöver den där embed-grunkan? Den är inte så vänlig mot youtube-dl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*