EU anklagas för att ha gett oljejätte hemliga TTIP-dokument

Enligt den brittiska tidningen The Guardian har EU-kommissionen gett oljejätten ExxonMobil tillgång till delar av sin konfidentiella förhandlingsstrategi i TTIP. EU-kommissionen uppges ta de stora oljebolagen till hjälp för att via TTIP luckra upp USA:s exportrestriktioner på råolja och skiffergas, något som skulle kunna få dramatiskt negativa effekter för EU:s klimatarbete.

Vi har sedan tidigare skrivit om EU:s ambition att få till stånd en storskalig import av fossila bränslen från USA, något som USA hittills inte verkat jätteintresserade av. I USA ses energi som en säkerhetspolitisk fråga och såväl råolja som skiffergas är föremål för omfattande exportrestriktioner. Enligt en ny rapport från organisationen Transport & Environment skulle en uppluckring av USA:s exportrestriktioner kring skiffergas och råolja i TTIP tveklöst resultera i ökade globala koldioxidutsläpp.

Det är detta som ska ha föranlett att kommissionen bett om ”input” från privata oljejättar kring avtalets eventuella energikapitel. Enligt dokument och mail som The Guardian kommit över har kommissionen i denna process avslöjat delar ur sin konfidentiella förhandlingsstrategi för oljebolag som ExxonMobile – en förhandlingsstrategi som anses alltför känslig för att dela med den europeiska allmänheten. Exxon har sedan tidigare anklagats för att ha varit delaktig i att bromsa  EU:s politik till stöd för förnybara energikällor som vind- och solenergi.  EU-kommissionen medger att man träffat flera energibolag, men tillbakavisar påståenden om att man gett företagen tillgång till några konfidentiella dokument eller strategier kring TTIP.

I Paris pågår förhandlingarna om ett nytt klimatavtal för fullt. Förhoppningsvis har oljebolagen mindre att säga till om där än i TTIP.

P.S. Den uppmärksamme har noterat att bloggen inte gått att nå i nära en vecka. Detta har berott på strul med webbhotellet, men är nu löst.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*