Just nu pågår ratificeringen (godkännandet) av CETA runt om i EU:s medlemsländer. Flera medlemsländer har redan ratificerat avtalet, men i Italien kan CETA få problem.
Den 28e december upplöstes det italienska parlamentet och mandatperioden är därmed officiellt slut, vilket innebär att Italien inte kommer att ta något beslut om CETA förrän efter nästa val (4e mars) – och som opinionsläget ser ut just nu kan det mycket väl finnas en majoritet mot avtalet efter valet.
Det parti som just leder de italienska opinionsundersökningarna, femstjärnerörelsen, röstade emot avtalet i EU-parlamentet och förväntas vara fortsatt emot avtalet på nationell nivå. Socialdemokraterna (Partito Democratico) var totalt splittrade under EU-parlamentets omröstning men har i regeringsställning i Italien drivit på för att anta avtalet. Dock går åsikterna isär bland partiets nationella parlamentariker och det är oklart hur partiet kommer att förhålla sig till CETA efter valet. Bland flera av de mindre partierna är motståndet kompakt, både på den yttersta höger- (Lega Nord) och vänsterkanten (Potero al popolo), och även bland högerpartierna Forza Italia och Fratelli d´Italia finns viss splittring i frågan.
Beskedet att det inte blir någon CETA-omröstning under nuvarande styre innebär att sannolikheten för en lyckad ratificering av avtalet minskat betydligt. Exakt vad som kommer att hända i Italien återstår förstås att se, något som inte minst beror på valresultatet. Dock innebär situationen i Italien, i kombination med det kommande utlåtandet från EU-domstolen, att det fortfarande finns flera hinder för CETA att ta sig förbi innan avtalet blir en ”permanent” verklighet (CETA har redan trätt i kraft provisoriskt, om än utan det kontroversiella investeringsskyddet).
Lämna ett svar