CETA avtalet färdigt – nu ökar motståndet

CETA-avtalet, som EU förhandlat fram med Kanada, är efter många om och men färdigt. Men kritiken mot avtalet är, i likhet med TTIP, fortsatt stor.

Trots att förhandlingarna avslutades år 2014 har det tagit lång tid att bli klar med den ”juridiska översynen” (legal scrubbing) av avtalet. Detta som en konsekvens av den uppmärksamhet och kritik som riktats mot tvistlösningsmekanismen ISDS. Mekanismen är nu utbytt mot EU-kommissionens försök till permanent domstol, ICS, ett förslag som i sin tur har fått utstå hård kritik av experter. Inte heller civilsamhället tror det minsta på ICS, utan menar att det är i princip exakt samma sak som ISDS.

Nu kommer CETA översättas till samtliga officiella EU-språk innan ratificeringen (antagandet) av avtalet påbörjas. EU-kommissionen verkar strunta i den förfrågan kommissionen själva har skickat till EU-domstolen, och behandla avtalet som ett EU-exklusivt avtal (vilket betyder att ex. Sveriges riksdag inte kommer att ha något att säga till om). Detta lär stoppas av ministerrådet, och avtalet skulle i så fall bli ”blandat”, vilket betyder att Sveriges riksdag kommer att behöva godkänna CETA. Ministerrådet, där svenska regeringen har en röst, kommer även i sådana fall att behöva godkänna avtalet med absolut majoritet. Rådet kommer att vara först ut med ratificeringen någon gång under sommaren, och EU-parlamentet lär hålla sin votering om avtalet i slutet av året.

Skulle CETA gå igenom lär det underlätta möjligheten att få igenom även ett avtal med USA (TTIP), och den TTIP-kritiska rörelsen har nu börjat fokusera alltmer på att stoppa CETA.

Hela avtalstexten finns här. Vi återkommer med en bredare analys framöver.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*