Ny regering – vad händer med TTIP?

Igår presenterades slutligen den förväntade koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vilket innebär att Sverige nu har en ny regering som bl.a. kommer att få hantera frågan om de hett debatterade handelsavtalen CETA (med Kanada) och TTIP (med USA). Avtalen lär få extra uppmärksamhet i Sverige efter att Cecilia Malmström utsetts till handelskommissionär med uppdrag att ro just de här avtalen i hamn. Mycket riktigt återfanns även ett litet avsnitt i regeringsförklaringen om just internationella handelsavtal;

”Sverige ska främja en fri och rättvis världshandel. Regeringen kommer att arbeta för progressiva internationella handelsavtal och riva handelshinder samtidigt som vi står upp för miljön, löntagarnas intressen och människors hälsa. Handelsavtal ska respektera demokratiskt fattade beslut. Vi ska verka för en global ordning mellan arbete och kapital som säkrar en internationell ekonomi som gynnar alla och kuvar ingen.”

Vad betyder då detta? Är det ett klart nej till den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS? Ett nej till en indirekt urholkning av miljöskydd? Ett nej till import av hormonbehandlat amerikanskt kött fullproppat med antibiotika? Nej, tyvärr inte. Det betyder, egentligen, inte så mycket alls.Faktum är att texten kan jämföras med vad som återfinns på Socialdemokraternas hemsida; ”[vi vill].. driva på för en progressiv global handelspolitik. En fri, rättvis och hållbar handel ska främjas. Vi välkomnar att det nya handels- och investeringsavtalet TTIP mellan EU och USA blir öppet och brett, utan att inskränka de sociala rättigheterna”. Känns formuleringarna igen? Vad som kommit in, rimligen som en effekt av Miljöpartiets påtryckningar, är att handelsavtalen ”ska respektera demokratiskt fattade beslut”, samt att texten om att TTIP välkomnas strukits. Inget i den texten avviker från de utfästelser som EU-kommissionen kontinuerligt gör. Det innebär heller inget slut för ISDS -det går alldeles utmärkt att argumentera för att ISDS respekterar demokratiskt fattade beslut – man försöker inte bryta upp dem, bara få ”skälig ersättning” för dess konsekvenser. Lite som när Vattenfall stämmer Tyskland på 40 miljarder för att landet beslutat att avveckla kärnkraften. Inga besked om huruvida den nya regeringen tänker tvinga Vattenfall att dra tillbaka den stämningsansökan har getts, men vi kommer att luska i detta inom kort.

För att sammanfatta; regeringen säger i sin formulering varken bu eller bä. Inget i regeringsförklaringen ger ett tydligt besked om vilka specifika krav som måste uppfyllas för att den nya regeringen ska kunna godkänna TTIP och CETA. I brist på annat kan vi åtminstone glädja oss åt att frågan nämns.

Värt att notera är också att den nya regeringen inte innehåller någon handelsminister, en post som evigt TTIP-positiva Ewa Björling innehade under Alliansregeringen.  Utan handelsminister kommer TTIP, CETA och liknande handelsavtal rimligen hamna på utrikesminister Margot Wallströms bord. Malmström, som var miljökommissionär under förhandlingarna om EU:s kemikalielagstiftning REACH, lär rimligen ha en del funderingar kring hur kemikaliepolitiken kommer att fungera inom ramen för TTIP. En granskning gjord av flera miljöorganisationer specialiserade på kemikalieområdet visar att kemikalieindustrin ser ut att få gehör för en mängd av sina krav i förhandlingarna, vilket av förklarliga skäl kan få påtagligt negativa konsekvenser för bl.a. konsumentskyddet.

Allt är relativt. En regering som okritiskt hyllade TTIP till skyarna med hjälp av dopade ekonomiska siffror har nu ersatts av en regering som talar om vikten att respektera miljön. Det är ett stort steg framåt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*