Ett förbund av tyska domare sågar EU-kommissionens förslag på ny tvistlösningsmekanism inom ramen för TTIP. Det finns inga belägg för att ett sådant parallellt rättssystem behövs, och dessutom saknar det juridisk grund, menar domarna.
Den kontroversiella ISDS-mekanismen, som kommissionen i marginellt modifierad form nu kallar ICS, ska om kommissionen får som den vill bli en del av TTIP. EU-kommissionen att ICS löser de grundläggande problemen med ISDS-mekanismen, och blir mer rättsäkert. Men Deutscher Richterbund, Tysklands största organisation för domare och offentliga åklagare, delar inte den uppfattningen.
Inrättandet av en permanent investeringsskyddsdomstol (ICS) skulle inte bara begränsa EU:s och medlemsstaternas lagstiftande makt utan helt förändra det etablerade rättssystemet inom unionen, menar domarna. Dessutom uppfyller inte förslaget på ICS de internationella kraven på oberoende för en domstol. Domarna menar således att ICS inte bara saknar rättslig grund, utan dessutom skulle underminera medlemsstaternas domstolars befogenhet gällande att tolka och tillämpa EU-lag.
De tyska domarnas ståndpunkt har inte passerat obemärkt förbi utan gett nytt bränsle till ISDS-debatten, vilket knappast är positiva nyheter för Cecilia Malmström och resten av EU-kommissionen inför den nya förhandlingsrundan om TTIP nu i februari.
Lämna ett svar