CETA, det färdigförhandlade avtalet mellan EU och Kanada, rycker allt närmare. Avtalet, som på många sätt liknar mer välkända TTIP, har inte väckt någon större debatt i Sverige. I Tyskland däremot är tongångarna annorlunda; där leder nu Bernhard Kempen, välkänd professor i konstitutionell och internationell rätt, ett initiativ för att dra CETA inför den tyska konstitutionsdomstolen. Kempens initiativ, som är uppbackat av tre stora NGO:er, har även stöd av mer än 70 000 personer som skrivit under ett liknande initiativ från Andreas Fisahn, professor i juridik vid Bielefelds Universitet.
Bernhard Kempen menar att CETA ”inte bara är demokratiskt och politiskt farligt utan dessutom konstitutionellt alarmerande”. Han kritiserar tillsammans med organisationerna Campact, Foodwatch och Mehr Demokratie bland annat tvistlösningsmekanismen ICS (tidigare ISDS) och hävdar vidare att konstitutionsdomstolens tidigare domslut tydligt visar att den här typen av internationella avtal strider mot konstitutionen.
Kritikernas förhoppning är att domstolen ska kunna stoppa CETA. Sedan tidigare har det stora tyska fackförbundet DGB sagt nej till avtalet , det tyska domarförbundet har sågat tvistlösningsmekanismen ICS (ISDS) och det vallonska delstatsparlamentet (Belgien) har antagit en resolution om att stoppa avtalet.
Motståndet mot CETA ökar nu snabbt som ett resultat av att CETA ligger långt före TTIP i tidsschemat. Ministerrådet förväntas ta beslut om att anta avtalet i sommar eller senast under hösten, följt av EU-parlamentet i december. Även nationella parlament förväntas behöva anta avtalet.
Lämna ett svar