Tidigare idag gav EU-domstolen klartecken för både CETA-avtalet och hela EU-kommissionens handelsstrategi genom att slå fast att investeringsskyddssystemet i CETA (ICS) är förenligt med EU-rätten. Reaktionerna har varit många, men intressantast är nog kommentarerna som kommer ifrån Belgien. Där varnar Paul Magnette, profil inom socialistpartiet (PS), att hans parti säger nej till alla investeringsskyddsmekanismer, oavsett domstolens beslut.
Paul Magnette är inte vem som helst. Han var förgrundsfigur i CETA-stormen i Vallonien för två och ett halvt år sedan, och har varit en av de fränaste politiska kritikerna mot CETA-avtalet. Numera är han dock ej längre delstatspresident i Vallonien, utan hans parti kontrollerar enbart en av fyra delstatsregeringar (den i Bryssel). Belgien går dock till valurnorna den 26e maj, och situationen kan förändras. Inte minst går de gröna partierna starkt i opinionsmätningarna, och de har varit uttalade kritiker mot såväl CETA-avtalet som dess investeringsskydd.
Magnette kommenterade tidigare idag domstolens besked och säger att han respekterar domslutet, även om han inte delar det. Han säger vidare att om PS är i majoritet kommer de att motsätta sig varje form av investeringsskyddsmekanism som enbart är öppen för företag och hotar allmänintresset. Enligt opinionsmätningarna kan hans parti få majoritet tillsammans med de Gröna i både Vallonien och Bryssel, de två regionparlament som ännu inte gett klartecken för CETA.
Så även om dagens besked från EU-domstolen gett tummen upp för CETA så kan avtalet fortfarande stoppas på medlemsstatsnivå. Förutom i Belgien har avtalet kritiserats hårt i både Italien och Frankrike, så det verkar som att EU-kommissionen och Cecilia Malmström kommer att behöva få bita på naglarna ett tag till
Trist att Handelsgranskaren tackar för sig men förståeligt.
Vi får se tiden an med Italien/Balgien o CETA
Jag hoppas att bloggen är kvar, åtminstone ett tag till – jag skulle gärna repetera en del…