100 amerikanska professorer i juridik kräver att ISDS slopas

Frågan om den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS har präglat den europeiska debatten om TTIP- och CETA-avtalen under lång tid. Över 120 europeiska forskare, därav flertalet av några av Europas främsta experter på internationell rätt, har sedan tidigare kritiserat mekanismen och pekat på att fördelarna är få och riskerna välbelagda. Nu har debatten även kommit igång på allvar i USA. 100 professorer i juridik kräver att mekanismen tas bort ur TTIP- och TPP-avtalet.

Det är i ett brev till USA:s handelsrepresentant och delar av den amerikanska kongressen som de över hundra professorerna lyfter problemen med ISDS. Forskarna menar att ISDS hotar den nationella suveräniteten och försvagar rättsstaten genom att ge företag extraordinära juridiska rättigheter med vilka de kan passera nationella rättssystem. Man menar att detta exemplifierats av de senaste årens ökade antal stämningar där företag utmanat hälso- och miljöskyddslagar. Forskarna uppmanar USA:s beslutsfattare att exkludera mekanismen från de planerade handelsavtalen med EU (TTIP) och länder kring Stilla havet (TPP).

Debatten i USA sattes nyligen igång av senatorn Elisabeth Warren, tänkbar utmanare till Hillary Clinton som demokratisk presidentkandidat. Warren, som har en bakgrund som professor i juridik vid Harvard, gick i ett inlägg i den amerikanska kongressen till hårt angrepp mot ISDS-mekanismen och de faror den utgör.  De amerikanska forskarnas inlägg har även uppmärksammats av andra senatorer, bl.a. Jeff Merkley (demokrat).

Kritiken ökar mot ISDS. Frågan är om det överlever i TTIP.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*