Japan återupptar valjakt – veckor efter att avtalet med EU ingåtts

Foto: Alex E. Proimos

EU-kommissionen vägrade nämna valjakten i handelsavtalet med Japan med argumentet att frågan bättre kan behandlas i Internationella valfångstkommissionen (IWC). Två veckor efter att avtalet skrevs under lämnade Japan IWC och meddelar nu att man återupptar kommersiell valjakt.

Under förhandlingarna om ett handelsavtal med Japan (JEFTA) argumenterade såväl politiker, miljögrupper och djurrättsorganisationer för att avtalet borde innehålla en artikel om förbud mot valjakt. EU-kommissionen vägrade dock inkludera någon paragraf om valjakt och när det färdiga avtalet skrevs under nämndes inte frågan överhuvud taget.

Både valjakt och handeln med valkött är förbjudet i EU, medan Japan å sin sida länge motsatt sig befintliga förbud mot kommersiell valjakt. Samtidigt har Japan genomfört ett program för “forskningsrelaterad valjakt”, ett program som omgärdats av kontroverser och fått massiv kritik inte minst av Greenpeace.

EU-kommissionen motiverade sitt beslut med att handelsavtal inte är rätt forum att driva frågan utan att detta bör göras inom ramen för den Internationella Valfångstkommissionen (IWC). I valfångstkommissionen har ett förbud mot kommersiell valjakt varit i kraft sedan säsongen 1985/86.

Trist nog för EU-kommissionen, och kanske framför allt för valarna, visade sig det beslutet blir kostsamt. Två veckor efter att handelsavtalet skrivits under meddelade Japan att man lämnar IWC och nu står det klart att landet för första gången på tre decennium återupptar kommersiell valjakt.

EU:s ansvariga handelskommissionär Cecilia Malmström lär knappast få något pris för den förhandlingsstrategin.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*