SSU mot TTIP och ISDS – kan bli konsekvenser för CETA

Föregående helg antog det Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU en kongressmotion som säger nej till avtalet mellan EU och USA, TTIP. SSU gör således det Socialdemokratiska studentförbundet, S-Studenter, sällskap när det gäller en kritisk hållning till TTIP. Inom Socialdemokraterna är dock linjen en helt annan – näringsminister Mikael Damberg har tydligt deklarerat att regeringen eftersträvar ett ambitiöst och omfattande avtal, och SSU:s hållning kommer inte att påverka regeringens linje. Men trots det kan SSU:s beslut komma att få stor betydelse – för det kritiserade CETA-avtalet med Kanada.

Den rödgröna regeringen, som onekligen inte är helt överens i sin grundsyn kring TTIP, har av näringsminister Mikael Dambergs uttalanden att döma gjort någon form av överenskommelse kring TTIP – detta verkar dock inte gälla för det lika kontroversiella, men mindre uppmärksammade, handelsavtalet mellan EU och Kanada – CETA. Även CETA-avtalet har kritiserats för att kunna hota återkommunaliseringen av verksamheter inom offentlig sektor, bidra till import av klimatintensiv tjärsand samt hämma demokratiskt beslutsfattande genom inrättandet av en omfattande ISDS-mekanism som innehåller markanta brister. Faktum är att SSU:s beslut, som fokuserar på TTIP, genom sitt ställningstagande mot ISDS även innebär ett nej till CETA i sin nuvarande form. Därmed gör man Miljöpartiets kongress sällskap, som med överväldigande majoritet tog ett liknande beslut om att verka mot avtal med ISDS tidigare i år.

CETA-avtalet, som varit färdigförhandlat i över ett år, går fortfarande igenom en juridisk översyn. Avtalet har inte heller paraferats, vilket är normalt förfarande och hade betytt att förhandlingarna varit stängda. Nu kan förhandlingarna, i teorin, återigen öppnas upp, rimligen som ett resultat av den stora kritik som riktats mot ISDS-mekanismen, som alltså ingår i avtalet. I höst kommer EU-kommissionen med ett konkret förslag på att förändra ISDS-mekanismen, och rimligen även med besked kring CETA. TTIP och CETA är inte de enda avtal som EU förhandlar med ISDS, även ett avtal med Singapore och nyligen även Vietnam är klara.

Enligt sin egen regeringsförklaring skall den rödgröna regeringen ”arbeta för progressiva internationella handelsavtal och riva handelshinder samtidigt som vi står upp för miljön, löntagarnas intressen och människors hälsa. Handelsavtal ska respektera demokratiskt fattade beslut”.  Med ett stort tryck inifrån de egna leden och med en regeringspartner vars kongress med stort majoritet tagit ställning mot avtal med ISDS återstår det att se om Socialdemokraterna kommer att försvara mekanismen i ett avtal med Kanada.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*