Ny förhandlingsrunda kantas av pessimism och protester

Den 12:e förhandlingsrundan om TTIP startade idag i Bryssel. Trots ambitioner om att skynda på förhandlingarna är kritiken fortfarande stor och nu pekar allt på att avtalet inte blir klart under 2016.

Obama-administrationen, som nu är inne på sitt sista år, har för första gången officiellt gjort klart att något avtal inte lär bli färdigt under Obamas tid vid makten. Det sätter upp vissa frågetecken kring avtalets framtid, då flera av de kandidater som nu är involverade i nomineringsprocesserna för demokraterna och republikanerna inför det amerikanska presidentvalet varit kritiska till de nya handelsavtalen. På den demokratiska sidan har framför allt Bernie Sanders varit kritisk, men även Hillary Clinton har vädrat viss kritik mot TPP (Trans-Pacific Partnership), det avtal som förhandlats fram med länder kring Stilla havet och som liknar TTIP i storlek och innehåll. Bland republikanerna har den ledande kandidaten Donald Trump också kritiserat TPP, men oavsett vilken av de republikanska kandidaterna som vinner nomineringen kan det bli problem. Som president skulle en republikan sannolikt vilja ändra förhandlingslinje i TTIP – något som möjligen inte hade uppskattats av EU.

Samtidigt kantas förhandlingarna fortfarande av protester. 280 organisationer från civilsamhället har idag gjort klart att EU-kommissionens försök att reformera den kontroversiella ISDS-mekanismen, och i processen döpa om den till ICS, inte duger. Enligt organisationerna är förändringarna i huvudsak kosmetiska och ger fortfarande utländska investerare möjlighet att utmana lagar och regler skapade för att skydda exempelvis folkhälsa eller miljö. Samtidigt har aktivister från Greenpeace blockerat förhandlingarna, i ett försök att uppmärksamma att TTIP kan hota båda nuvarande och framtida miljö- och hälsoskydd.

Statsminister Stefan Löfven varnade för att TTIP riskerade att gå i stöpet om förhandlingarna inte blev klara under år 2015. Nu blir det rimligen inget avtal förrän tidigast år 2017. Om vi ska tro statsministern bådar det inte gått för de som vill att avtalet ska bli verklighet.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*